Sauna este cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra starii generale de sanatate. Timpul petrecut in sauna detoxifica organismul, accelereaza metabolismul, imbunatateste functiile cardiovasculare si calitatea somnului. Iar beneficiile nu se termina aici.
Terapia prin caldura este perceputa, totodata, chiar si la nivelul creierului, in multe moduri. Sauna poate facilita cresterea factorilor neurotrofici ai creierului, prevenind scleroza multipla.
De asemenea, saunele au fost strans legate de stimularea cognitiva – un lucru foarte important, avand in vedere faptul ca orice incapacitate de a invata, gandi si memora creeaza adevarate dificultati in randul pacientilor, cat si pentru medicii care ii trateaza, potrivit unui articol al Centrului national de Informatii Biotehnologice.
Ti-am starnit curiozitatea cu privire la modurile in care sauna contribuie la functionarea creierului?
Iata si motivele pentru care recomandam integrarea sesiunilor de sauna in activitatile zilnice:
Amelioreaza tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD)
Noradrenalina este un neurotransmitator care imbunatateste concentrarea. Expunerea la caldura, timp de 20 de minute, de minimum 2 ori pe saptamana, creste nivelul acestui neurotransmitator cu 86%. Astfel spus, adultii si copiii cu deficit de atentie pot beneficia de pe urma sedintelor de sauna efectuate in mod regulat. Cu toate acestea, timpul petrecut in sauna nu trebuie sa inlocuiasca medicamentele ADHD prescrise de medicul specialist.
Reduc riscul de aparitie a depresiei
Cand corpul este supus unui stres termic, creste secretia de endorfine (morfine produse intern de catre corp) din organism, care, la randul lor, imbunatatesc starea de spirit. Acesta este si motivul pentru care dupa o sedinta de sauna se instaleaza acea stare de euforie. In plus, utilizarea saunei ajuta la atenuarea sentimentului de tristete si suferinta, imbunatatind starea de spirit generala.
Reduc riscul de dementa
Sesiunile de sauna pot reduce riscul unor boli neurologice precum Alzheimer si dementa. Conform unui studiu realizat in cadrul Universitatii din Finlanda de Est, barbatii cu varsta cuprinsa intre 42 si 60 de ani au prezentat un risc cu 66% mai mic de a dezvolta orice forma de dementa si Alzheimer, cu doar 2-3 sedinte efectuate saptamanal.
Reduc simptomele anorexiei
Iritabilitatea, starea depresiva si obsesiile sunt efecte psihologice ale acestei tulburari de alimentatie. Ele pot fi ameliorate intr-o oarecare masura petrecand ceva timp in sauna. Impactul pozitiv asupra sanatatii mentale scade nivelul de stres din organism, impiedicand pacientul “sa cada” din nou intr-o stare de neliniste si agitatie.
Combate oboseala psihica
Epuizarea psihica este unul dintre principalele efecte secundare ale unei leziuni cerebrale traumatice suferite de 70% dintre supravietuitori. Dar poate fi si un factor legat de starea de spirit care afecteaza calitatea somnului, provocand dureri de cap severe si tulburari de concentrare. Sauna cu infrarosu s-a dovedit extrem de benefica in randul pacientilor, ameliorand simptomele oboselii cronice. Mai mult decat atat, saunele cresc productia de mielina (critica pentru functionarea optima a creierului), asigura aprovizionarea creierului cu oxigen proaspat si previn tulburarile mintale.