Cauta in blog:

Ingrijirea piscinei

Ingrijirea piscinei

Atat in cazul piscinelor  publice sau piscinelor rezidentiale, un aspect foarte important de luat in calcul este intretinerea lor.

Este important sa acordam o atentie deosebita metodelor de intretinere piscina, nu doar pentru aspectul estetic al acesteia, ci si pentru sanatate.

Mediile umede si temperaturile ridicate favorizeaza inmultirea bacteriilor si ciupercilor care pot cauza o serie de afectiuni mai mult sau mai putin grave.

Si pentru ca exista mai multe tipuri de piscine – de exterior, de interior sau gonflabile – ele au moduri diferite de a fi ingrijite si intretinute, fapt dictat, bineinteles, de conditiile la care sunt suspuse.

Orice detinator a unei astfel de constructii trebuie sa stie ca operatiunile de intretinere piscina sunt urmatoarele:

Operatiuni zilnice de intretinere a piscinei

Acestea includ indepartarea eficienta a impuritatilor care ajung pe suprafata apei. Utilizarea unei plase cu maner telescopic, cu lungime reglabila, pentru intretinere piscina, este de un real ajutor pentru adunarea frunzelor, a insectelor sau a altor contaminanti vizibili.

Operatiuni saptamanale de intretinere piscina

In acest caz, vorbim despre curatarea fundului, peretilor si linie apei prin intermediul aspiratorului de piscina. Curatarea marginilor, a scarilor si a treptelor este de asemenea recomandata, ca de altfel, verificarea parametrilor chimici ai piscinei, care se vor testa cel putin o data la trei zile.

In cadrul operatiunile saptamanle de intretinere se recomanda curatarea cosurile skimmerelor, curatarea prefiltrelor pompelor, spalarea si clatirea materialului filtrant si reglarea parametrilor chimici ai apei, in functie de dezinfectantul folosit.

Verificarea pH-ului si clorului, de cel putin de doua ori pe saptamana

Este indicat ca apa din piscina sa aiba un pH cuprins intre  7,2 – 7,6 si un nivel de clor intre 0,5 – 1,5 parti pe million (ppm). Se testeaza nivelul apei din bazin seara, la minimum patru ore dupa ce a iesit ultima persoana din apa sau la cel putin opt ore dupa ploaie sau furtuna.

Tratament cu clor soc o o data pe luna sau ori de cate ori apa devine tulbure

Un astfel de tratament intretinere piscina cu clor soc presupune adaugarea unei doze mari de clor (cu de pana la 5 ori mai mult clor decat de obicei) pentru a elimina bacteriile daunatoare, microorganismele si dezvoltarea algelor. Cantitatea de clor soc variaza in functie de volumul apei din piscina. Este bine ca tratamentul cu clor soc sa se faca seara, pentru a permite pompei de piscina sa functioneze si sa recircule apa pe timpul noptii.

Pompa si filtrul piscine impreuna cu tratamentul chimic

Pompa si filtrul sunt indispensabile pentru buna functionare a bazinului, acestea lucrand concomitent tratarea apei.

Intretinerea apei se face 50% prin filtrare – tratament fizic – si 50% prin produse de intretinere piscina – tratament chimic.

Filtrele separa impuritatile minerale si organice, previn tulburarea apei, o fac limpede si ii mentin calitatea.

Pompa asigura circulatia apei pentru a putea fi filtrata la parametric optima, precum si pentru ca substantele sa fie bine dizolvate si recirculate, astfel eliminand zone nefiltrate si riscul aparitiei algelor. Aceasta contribuie la aspirarea apei din bazin de catre skimmer, trimitand-o in filtru inainte de a o intoarce in piscina prin duzele de refulare. In lipsa ei, apa nu poate fi curata.

Asadar, daca apa este in continua miscare si filtrata bine, ea nu va fi afectata de impuritati, mizerie, praf, par sau bacterii.

Intretinere piscina gonflabila

Piscina gonflabila de curte este o alternativa mult mai ieftina la construirea unei piscine. Cu toate acestea, dimensiunile sale mai mici nu va scutesc de la dotarea bazinului gonflabil, cu cadru metalic sau de lemn cu un sistem de filtrare, o pompa de filtrare precum si de o  prelata de protectie si accesorii pentru curatare sau si intretinere.

Intretinerea piscinei gonflabile presupune, de asemenea, ca apa sa fie analizata, curatata si dezinfectata, astfel incat parametrii de clor si pH-ul sa fie mentinuti la valori optime.

Newsletter
Abonati-va la newsletter-ul nostru si noi va vom trimite cele mai proaspete stiri de la Piscine-Irigatii.ro.